Diagnostyka nietolerancji pokarmowej IgG zależnej
Badania nietolerancji pokarmowej IgG zależnej
- Masz dolegliwości, których przyczynę trudno zdiagnozować?
- Cierpisz od lat, a lekarze usuwają tylko objawy Twoich problemów?
- Może jedzenie, które spożywasz ma na Ciebie negatywny wpływ?
Długotrwałe dolegliwości o podłożu trudnym do zdiagnozowania, w tym choroby autoimmunologiczne, mogą mieć swoją przyczynę w nietolerancji pokarmowej IgG zależnej (nadwrażliwości pokarmowej typu III). Jest to niewłaściwa reakcja organizmu na składniki niektórych pokarmów. Pojawia się ona wtedy, gdy układ odpornościowy traktuje wybrane produkty żywnościowe jako zagrożenie i zaczyna przeciwko nim produkować przeciwciała klasy IgG.
Wykonanie testu na nietolerancję pokarmową pozwala wykazać, które produkty żywnościowe wywołują reakcję nadwrażliwości w organizmie. Wyeliminowanie z diety problematycznych składników wspomaga regenerację i odbudowę uszkodzonej śluzówki jelita. Twoje samopoczucie może się poprawić już po kilku dniach.

- Opis badań
- Wskazania i przeciwskazania
- Specyfikacja
- Przygotowanie i wykonanie
- Nietolerancja pokarmowa
- Gwarancja jakości
Badania laboratoryjne nietolerancji pokarmowej bez wychodzenia z domu!
Diagnostyka nadwrażliwości pokarmowej pozwala określić, które produkty żywnościowe są problematyczne dla organizmu. Laboratoryjne testy serii Valida i Food Print badają reakcję organizmu na 59 do ponad 220 produktów pokarmowych w klasie przeciwciał IgG1-4. Badania wykonywane są z kropli krwi samodzielnie pobranej z palca i przesłanej do laboratorium w specjalnym zestawie transportowym. Testy Food Detective pozwalają na półilościowe oznaczenie nietolerancji na 59 produktów i wykonywane są w laboratorium lub przez specjalistę.
Na podstawie otrzymanego wyniku należy przeprowadzić dietę eliminacyjną, która trwa od 3 do 6 miesięcy. Po tym czasie, jeżeli nie następuje nawrót objawów, wybrane pokarmy mogą być sporadycznie spożywane. Dieta eliminacyjna powinna być prowadzona pod opieką dietetyka, a gdy występują dolegliwości chorobowe, również lekarza prowadzącego.
Które badanie wybrać?
Dobór badania jest podyktowany zalecaniami dietetyka, lekarza lub innego specjalisty, który je zleca. W przypadku samodzielnego zakupu można kierować się następującymi kryteriami:
- wyborem produktów, które się spożywa na co dzień. Lista pokarmów badanych w poszczególnych testach jest dostępna w zakładce „Specyfikacja”. Warto badać reakcje na produkty, które stanowią część diety - organizm jest w stanie wytworzyć przeciwciała tylko wtedy, gdy ma do czynienia z antygenem. Pokarmy, których nie spożywamy, mogą błędnie zostać zinterpretowane jako dozwolone.
- możliwościami finansowymi – im więcej produktów badamy, tym koszt badania jest wyższy. W części testów poszczególne pokarmy są połączone w grupy produktów - dzięki temu test jest tańszy.
Testy różnią się również technologią wykonania:
- badania Valida to obecnie najnowocześniejsze testy laboratoryjne wykonywane metodą Western Blot II generacji, dają dokładny wynik ilościowy dla 59 produktów pokarmowych;
- testy Food Print wykonywane są metodą mikromacierzy białkowych ELISA. Dzięki miniaturyzacji umożliwiają przebadanie nawet ponad 220 antygenów z jednej próbki krwi i uzyskanie wyniku ilościowego obrazującego nasilenie reakcji;
- badania Food Detective – kompaktowe badania tradycyjną metodą ELISA, które można wykonać w gabinecie u specjalisty lub wysyłkowo w laboratorium. Wynik jest jakościowy, czyli pozwala określić obecność lub brak obecności nietolerancji. Może być interpretowany w trzystopniowej skali. W przypadku badania wykonanego w laboratorium wynik jest dostępny po około tygodniu, a przy wykonaniu u specjalisty nawet po ok. 40 minutach.
Kto powinien wykonać badanie?
Badanie nietolerancji pokarmowej IgG zależnej zaleca się wykonać w przypadku następujących dolegliwości i chorób:
|
|
Przeciwwskazania
Nie zaleca się wykonywania badania:
- w trakcie i bezpośrednio po kuracji lekami immunosupresyjnymi, sterydowymi oraz innymi, upośledzającymi działanie układu immunologicznego w zakresie reakcji typu III,
- przy obniżonym ogólnym mianie przeciwciał IgG,
- po terapii odczulania na alergię,
- w trakcie lub po długotrwałej diecie lub eliminacji istotnych pokarmów (faktyczna reakcja na nie może nie być widoczna na teście).
Materiał
Badania wykonywane są z krwi pełnej, surowicy lub osocza.
Pobrana próbka jest transportowana w specjalnym zestawie pobraniowym, zabezpieczającym ją przed fizycznym uszkodzeniem, przesyłką kurierską wliczoną w cenę badania.
Metodyka badań
Badanie | Liczba pokarmów | Wynik | Metoda |
Food Detective | 59 w 46 grupach | jakościowy/półilościowy | ELISA |
Food Test 40 | 40 w 21 grupach | ilościowy | ELISA |
Food Print 80 | 80 | ilościowy | ELISA mikromacierz |
Food Print 120 | 120 | ilościowy | ELISA mikromacierz |
Food Print 160V | 160 wegetariańskich | ilościowy | ELISA mikromacierz |
Food Print 220 | 220 | ilościowy | ELISA mikromacierz |
Lista badanych antygenów
Składnik pokarmowy | FP 220+ | FP 160W | FP 120+ | FP 80+ | FT 40 | FD 59 | Składnik pokarmowy | FP 220+ | FP 160W | FP 120+ | FP 80+ | FT 40 | FD 59 | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Produkty
mleczne |
Estragon | + | + | |||||||||||
Białko jaja | + | + | + | + | + | + |
Gałka muszkatołowa | + | + | + | ||||
Żółtko jaja | + | + | + | + | + | Gorczyca | + | + | + | + | ||||
Mleko krowie | + | + | + | + | + | + |
Goździki | + | + | + | ||||
Mleko kozie | + | + | + | Imbir | + | + | + | + | + |
|||||
Mleko owcze | + | + | + | Kminek | + | + | + | + | ||||||
Alfa-laktoalbumina | + | + | Kolendra | + | + | + | ||||||||
Beta-laktoglobulina | + | + | Koperek | + | + | + | + | |||||||
Mleko bawole | + | + | Liść laurowy | + | + | |||||||||
Kazeina | + | + | Lukrecja | + | + | |||||||||
Ryby
i owoce morza |
Majeranek | + | + | |||||||||||
Anchois | + | Mięta | + | + | + | + | ||||||||
Dorada | + | Mięta pieprzowa | + | + | ||||||||||
Dorsz | + | + | + | + | + |
Miłorząb japoński | + | + | ||||||
Flądra/płastuga | + | + | + | + | + |
Papryczka chilli (czerwona) | + | + | + | |||||
Glon espaguette | + | Pieprz kajeński | + | + | ||||||||||
Glon spirulina | + | Pietruszka (nać) | + | + | + | |||||||||
Glon wakame | + | Pokrzywa | + | + | ||||||||||
Homar | + | + | + | + | + |
Rozmaryn | + | + | ||||||
Kałamarnica/kalmar | + | Rumianek | + | + | ||||||||||
Karp | + | Szafran | + | + | ||||||||||
Kawior | + | Szałwia | + | + | + | |||||||||
Krab | + | + | + | + | + |
Tymianek | + | + | + | |||||
Krewetki | + | + | + | + | + |
Wanilia | + | + | + | |||||
Łosoś | + | + | + | + |
Ziarna pieprzu (czarne/białe) | + | + | + | + | |||||
Makrela | + | + | Żeńszeń | + | + | |||||||||
Małż (Ensis directus) | + | + |
Drób
i mięso |
|||||||||||
Małże (Venus mercenaria) | + | Cielęcina | + | + | ||||||||||
Mątwa/sepia | + | Indyk | + | + | + | + | ||||||||
Morlesz | + | Jagnięcina | + | + | + | + |
||||||||
Morszczuk | + | Kaczka | + | + | ||||||||||
Okoń | + | Konina | + | |||||||||||
Okoń morski | + | Kurczak | + | + | + | + | + |
|||||||
Omułek | + | + | + | Mięso kozie | + | |||||||||
Ostrygi | + | + | Mięso przepiórcze | + | ||||||||||
Ośmiornica | + | Mięso strusie | + | |||||||||||
Plamiak/łupacz | + | + | + | + | + |
Mięso z dzika | + | |||||||
Przegrzebki | + | + | + | Mięso z królika | + | + | ||||||||
Pstrąg | + | + | + | + |
Mięso z kuropatwy | + | ||||||||
Sardynka | + | Mięso z woła | + | |||||||||||
Sercówka jadalna | + | Sarnina | + | + | + | |||||||||
Sola | + | + | Wieprzowina | + | + | + | + | + |
||||||
Szczupak | + | Wołowina | + | + | + | + | + |
|||||||
Śledź | + | + | Orzechy
i nasiona |
|||||||||||
Ślimak morski | + | Cibora jadalna | + | + | ||||||||||
Tuńczyk | + | + | + | + |
Kokos | + | + | + | ||||||
Turbot | + | + | + | Len zwyczajny | + | + | ||||||||
Wąsonogi | + | Migdały | + | + | + | + | + | + |
||||||
Węgorz | + | Nasiona słonecznika | + | + | + | |||||||||
Włócznik | + | + | Orzechy brazylijskie | + | + | + | + | + |
||||||
Żabnica | + | Orzechy laskowe | + | + | + | + | + | |||||||
Owoce |
Orzechy makadamii | + | + | |||||||||||
Ananas | + | + | + | + | Orzechy nerkowca | + | + | + | + | + | + |
|||
Arbuz | + | + | + |
Orzechy włoskie | + | + | + | + | + |
|||||
Awokado | + | + | + | Orzeszki pini | + | + | ||||||||
Banan | + | + | + | Orzeszki ziemne | + | + | + | + | + | + |
||||
Brzoskwinia | + | + | + | + | Pistacje | + | + | + | ||||||
Cytryna | + | + | + | + | + | + |
Rzepak | + | + | + | ||||
Czarna porzeczka | + | + | + | + |
Sezam | + | + | + | ||||||
Czerwona porzeczka | + | + | Warzywa |
|||||||||||
Daktyle | + | + | Bakłażan | + | + | + | + | |||||||
Figi | + | + | Batat/słodki ziemniak | + | + | |||||||||
Granat | + | + | Boćwina | + | + | |||||||||
Grejpfrut | + | + | + | + | + | + |
Bób | + | + | |||||
Gruszka | + | + | + | + | + | Brokuły | + | + | + | + | + | + |
||
Guawa/gruszla | + | + | Brukselka | + | + | + | ||||||||
Jabłko | + | + | + | + | + | + |
Buraki | + | + | + | ||||
Jagody/borówki | + | + | Cebula | + | + | + | ||||||||
Jeżyny | + | + | + | + | + | Ciecierzyca/cieciorka | + | + | + | |||||
Kiwi | + | + | + | + | Cykoria | + | + | + | ||||||
Liczi chińskie | + | + | Dynia | + | + | |||||||||
Limonka | + | + | + | + | Fasola biała | + | + | + | + | + | ||||
Malina | + | + | + | + | + | Fasola czerwona | + | + | + | + | + | + |
||
Mandarynki | + | + | Fasolka szparagowa | + | + | + | ||||||||
Mango | + | + | Kabaczek zielony | + | + | |||||||||
Melon | + | + | + | + | + |
Kalafior | + | + | + | + | + | |||
Morela | + | + | + | + | Kapary | + | + | + | ||||||
Morwa | + | + | Kapusta biała | + | + | + | + | + | + |
|||||
Nektarynka | + | + | + | Karczochy | + | + | + | |||||||
Oliwki | + | + | + | + | + |
Komosa ryżowa | + | + | ||||||
Papaja | + | + | Koper włoski | + | + | + | ||||||||
Pomarańcza | + | + | + | + | + | + |
Maniok jadalny/juka | + | + | |||||
Rabarbar | + | + | Marchew | + | + | + | + | + |
||||||
Rodzynki | + | + | Ogórek | + | + | + | + | + |
||||||
Śliwka | + | + | + | Papryka (zielona/czerwona/żółta) | + | + | + | + | + |
|||||
Truskawka | + | + | + | + | + | + |
Pomidor | + | + | + | + | + |
||
Winogrona (ciemne/jasne) | + | + | + | Por | + | + | + | + | + |
|||||
Wiśnia | + | + | + | Rukiew wodna | + | + | ||||||||
Żurawina | + | + | + | Rukola | + | + | ||||||||
Produkty
zbożowe |
Rzepa | + | + | |||||||||||
Gliadyna/gluten | + | + | + | + | + | + |
Rzodkiewka | + | + | |||||
Amarantus | + | + | Sałata | + | + | + | ||||||||
Gryka zwyczajna | + | + | + | Seler | + | + | + | + | + |
|||||
Jęczmień | + | + | + | + | Soczewica | + | + | + | + | + |
||||
Kukurydza | + | + | + | + | + | + |
Soja | + | + | + | + | + | + |
|
Kuskus | + | + | Szalotka | + | + | |||||||||
Mąka kukurydziana | + | + | Szparagi | + | + | + | ||||||||
Otręby pszenne | + | + | + | + | Szpinak | + | + | + | ||||||
Owies | + | + | + | + | + | + |
Zielony groszek | + | + | + | + | + | + |
|
Proso/kasza jaglana | + | + | + | Ziemniaki | + | + | + | + | + |
|||||
Pszenica | + | + | + | + | + | + |
Pozostałe
produkty |
|||||||
Pszenica durum/twarda | + | + | + | + | + |
Drożdże piekarskie | + | + | + | + | + | + |
||
Pszenica orkisz | + | + | Drożdże piwowarskie | + | + | + | + | + | ||||||
Ryż | + | + | + | + | + | + |
Grzyby | + | + | + | + | + |
||
Słód jęczmienny | + | + | Kakao | + | + | + | + | + |
||||||
Tapioka | + | + | Kawa | + | + | + | ||||||||
Żyto | + | + | + | + | + | + |
Herbata czarna | + | + | + | + | + |
||
Zioła
i przyprawy |
Herbata zielona | + | + | + | ||||||||||
Aloes | + | + | Chleb świętojański (karob) | + | + | + | ||||||||
Anyż | + | + | Kasztan jadalny | + | + | |||||||||
Bazylia | + | + | + | + | Nasiona kola | + | + | |||||||
Chmiel | + | + | + | + | Miód | + | + | |||||||
Curry | + | + | Agar agar | + | + | |||||||||
Cynamon | + | + | + | Cukier trzcinowy | + | + | ||||||||
Czosnek | + | + | + | + | + |
Transglutaminaza | + | + |
Wynik badania
Wynik badania zawiera tabelę z listą produktów pokarmowych oraz:
- dla testów Food Print i Food Test - ilościowe oznaczenie stężenia przeciwciał dla każdego antygenu (lub grupy antygenów) dodatkowo podzielone na trzy zakresy: norma, podwyższone, wysokie.
- dla testów Food Detective - oznaczenie jakościowe, a w wybranych laboratoriach półilościowe.
Do badań Food Print dołączany jest „Przewodnik pacjenta” – opracowanie pomagające interpretować wynik oraz zastosować dietę eliminacyjną oraz indywidualna interpretacja badania.
Wynik i interpretacja dostarczane są w postaci czytelnego dokumentu przesyłanego drogą mailową lub pocztą.


Jak zakupić badanie?
- Badanie najlepiej kupić u dietetyka, lekarza lub innego Specjalisty, który dobierze właściwy pakiet i poprowadzi późniejszą terapię. Zapytaj o Specjalistę poprzez formularz na stronie.
- Badanie możesz również zakupić samodzielnie poprzez nasz sklep internetowy. Jeżeli potrzebujesz pomocy w wyborze badania możesz się z nami skonsultować telefonicznie lub mailowo. Po złożeniu i opłaceniu zamówienia prześlemy na wskazany adres zestaw pobraniowy, instrukcję pobrania i przesłania próbek oraz kopertę wraz listem przewozowym pozwalającą nadać materiał na nasz koszt.
- Zakupiony zestaw ma długą datę ważności, więc próbki można pobrać w dogodnym terminie.
Jak się przygotować do badań?
Zanim przystąpisz do wykonania badania, zapoznaj się z instrukcjami dołączonymi do zestawu.
Przed wykonaniem badania nie wykluczaj żadnych pokarmów z diety, ponieważ organizm nie wytworzy odpowiedniej ilości przeciwciał i wynik testu może być zafałszowany.
Nie należy odstawiać leków ani suplementów – w przypadku zażywania leków immunosupresyjnych (np. sterydów doustnych) zaleca się wykonanie badania po zakończeniu terapii.
Kiedy pobierać próbki?
Krew można pobrać o dowolnej porze dnia – nie jest wymagane bycie na czczo. Przynajmniej kilka godzin wcześniej zadbaj o właściwe nawodnienie (wypij przynajmniej 2 szklanki wody).
Jak pobrać próbkę?
Procedura pobrania próbki może się nieco różnić w zależności od wariantu badania. Wszystkie kroki są dokładnie opisane w instrukcji dołączonej do każdego zestawu pobraniowego.
- Umyj ręce w ciepłej wodzie, co zmiękczy skórę i poprawi przepływ krwi.
- Wyjmij z dużej probówki małą probówkę Microvette i zdejmij z niej białą nakrętkę.
- Wybierz palec, z którego chcesz pobrać krew i oczyść go gazikiem dezynfekcyjnym. Poczekaj chwilę, aż palec będzie suchy.
- Zdejmij osłonkę z lancetu.
- Przyłóż czerwony koniec lancetu do boku opuszki palca i naciśnij go delikatnie, aż usłyszysz kliknięcie. Poczujesz niewielkie ukłucie w trakcie przebicia skóry.
- Ostrożnie pomasuj palec w kierunku ukłucia, aby uzyskać kroplę krwi.
- Przeciągnij delikatnie przekłutym palcem po obrzeżu probówki, tak, aby krew spłynęła do środka. Powtarzaj tę czynność, dopóki nie wypełnisz probówki do zaznaczonej kreski (300 µl).
Jeśli ilość krwi będzie niewystarczająca, pobierz krew za pomocą drugiego lancetu z innego palca (powtórz wszystkie powyższe czynności). - Po pobraniu próbki nałóż korek na probówkę i dociśnij, aby się zatrzasnął.
- Włóż małą probówkę Microvette z powrotem do dużej probówki i dokładnie zakręć korek.
Zużyty lancet należy zabezpieczyć i wyrzucić do odpadów medycznych (np. do specjalnych pojemników w aptece).
Zamiast krwi z palca można pobrać krew żylną. W tym celu udaj się do punktu pobrań wybranego laboratorium lub sieci diagnostycznej i poproś o pobranie krwi "na skrzep" (około 300 µl lub trochę więcej).
Jak przygotować próbkę do wysyłki?
- Wpisz swoje dane (imię, nazwisko i datę urodzenia) na naklejce na dużej probówce.
- Wypełnij załączone Zlecenia Badania danymi osobowymi (imię, nazwisko, PESEL, adres do korespondencji, telefon, adres e-mail).
- Wpisz datę i godzinę pobrania próbki.
- Nie zapomnij podpisać zgody na przetwarzanie danych osobowych do celów diagnostycznych.
- Włóż do plastikowego pudełka Zlecenie Badania oraz dużą probówkę ochronną z umieszczoną małą probówką Microvette z pobraną próbką krwi.
- Do czasu wysłania zestaw przechowuj w lodówce.
Jak wysłać próbki kurierem?
- Zamów kuriera wg instrukcji dołączonej do zestawu.
- Włóż przygotowane pudełko do koperty bąbelkowej i zaklej ją. Naklej list przewozowy na kopertę, jeżeli został dostarczony z zestawem.
- Przekaż kurierowi przesyłkę.
Jak dostarczyć próbki do badań osobiście?
Próbki można dostarczyć również osobiście do:
- Specjalisty lub ośrodka, w którym zakupiono badanie (jeżeli tak wskazano w zaleceniu),
- siedziby 4Active Centrum Diagnostyki Medycznej ul. Woronicza 12 w Krakowie, od poniedziałku do czwartku w godz. 9:00-15:30 lub w piątek w godz. 9:00-13:00.
Pamiętaj, aby próbkę dostarczyć maksymalnie w ciągu 24h od pobrania.
Kiedy i jak otrzymam wynik?
Wynik i zalecenia dietetyczne wysyłane są w pliku pdf na adres e-mail wskazany w Zleceniu Badania. Jeżeli badanie zostało zlecone przez Specjalistę, to wynik zostanie wysłany do niego.
Wynik może być wysłany pocztą w formie drukowanej na życzenie Pacjenta.
Czas oczekiwania na wynik wynosi 10 dni roboczych, licząc od czasu dostarczenia próbki.
Czym jest nietolerancja pokarmowa?
Długotrwałe choroby, o podłożu trudnym do zdiagnozowania, mogą mieć swoją przyczynę w nietolerancji pokarmowej. Jest ona niewłaściwą reakcją organizmu na składniki pewnych pokarmów, co samo w sobie może objawiać się na wiele sposobów. Niektórzy będą mieć tylko jeden objaw, np. ostre bóle głowy, podczas gdy u innych objawi się to zespołem jelita drażliwego, migrenami, problemami skórnymi czy niedomaganiami układu oddechowego. Symptomy występowania nietolerancji pokarmowej występują po kliku godzinach lub nawet kilku dniach od spożycia wybranych produktów i mogą trwać tygodniami. Zupełnie inaczej niż w przypadku alergii pokarmowej, kiedy objawy często są widoczne natychmiast po kontakcie z alergenem.
Nietolerancja pokarmowa charakteryzuje zwiększoną ilością przeciwciał typu IgG produkowanych we krwi przeciwko problematycznym pokarmom. Ocenia się że problem dotyczy nawet 45% populacji. Część pacjentów posiadających zdiagnozowaną nietolerancję pokarmową, po odstawieniu problematycznych pokarmów, odnotowuje pozbycie się objawów, które doświadczała praktycznie przez całe dotychczasowe życie. Odstawienie najczęściej trwa 3 miesiące, a po tym okresie problematyczne pokarmy mogą być spożywane sporadycznie bez negatywnych konsekwencji.
Nie stwierdzono, aby nietolerancje bezpośrednio zagrażały życiu. Nie należy ich jednak ignorować, bo mogą znacząco wpłynąć na zdolność do prowadzenia normalnego, zdrowego trybu życia.
Alergia pokarmowa to nie to samo co nietolerancja pokarmowa
Obydwa terminy są często mylone. Przy standardowej alergii pokarmowej (jak alergia na orzeszki ziemne, czy skorupiaki) po spożyciu określonego pokarmu występuje zazwyczaj ostra i natychmiastowa reakcja układu immunologicznego. Objawy nietolerancji pokarmowej są rozłożone w czasie i mają miejsce od kilku godzin do kilku dni od spożycia pokarmu. W przeciwieństwie do nietolerancji, alergie pokarmowe diagnozuje się u relatywnie niewielu pacjentów.
Jak zbadać nietolerancję pokarmową i co zrobić z wynikiem?
Diagnostyka nadwrażliwości pokarmowej pozwala określić problematyczne pokarmy. Laboratoryjne testy serii Food Print badają reakcję organizmu na 80 do ponad 220 produktów pokarmowych w klasie przeciwciał IgG1-4. Badania wykonywane są z kropli krwi samodzielnie pobranej z palca i przesłanej do laboratorium w specjalnym zestawie transportowym. Testy Food Detective pozwalają na półilościowe oznaczenie nietolerancji na 59 produktów i wykonywane są w laboratorium lub u specjalisty (ośrodek zdrowia, dietetyk, lekarz).
Na podstawie otrzymanego wyniku należy przeprowadzić dietę eliminacyjną, która trwa od 3 do 6 miesięcy. Po tym czasie, jeżeli nie następuje nawrót objawów, wybrane pokarmy mogą być sporadycznie spożywane. Dieta eliminacyjna powinna być prowadzona pod opieką dietetyka, a gdy występują dolegliwości chorobowe lub prowadzone jest leczenie, również pod opieką lekarza prowadzącego.
Wszystkie badania wysyłkowe oferowane przez 4Active Centrum Diagnostyki Medycznej wykonywane są w niewielkich, specjalistycznych laboratoriach diagnostycznych. Ośrodki te od lat ukierunkowują się na diagnostykę mikrobiologiczną, parazytologię oraz badania nadwrażliwości pokarmowych. Pracownicy laboratoriów posiadają stosowne kwalifikacje, tytuły naukowe i zaplecze w postaci licznych publikacji. Diagności używają sprzętu renomowanych marek, działając według standardów PN-EN ISO 9001: 2008, PN-EN ISO-IEC 17025:2005 i zasad Dobrej Praktyki Laboratoryjnej. Laboratoria poddawane są cyklicznie międzynarodowym kontrolom jakości. Współpraca z kilkoma specjalistycznymi laboratoriami gwarantuje wysoki poziom wiedzy naukowej kadry diagnostycznej, a przez to wiarygodność i rzetelność wyników. Pozwala też wykonywać skomplikowane badania z tzw. jednego pobrania – przesłane próbki są rozdzielane do odpowiednich laboratoriów, a kompleksowy wynik i opis są opracowywane na podstawie danych otrzymanych z wszystkich ośrodków.
Każda przesłana próbka jest w czasie transportu zabezpieczona zgodnie z normami wymaganymi dla danego badania, a samo laboratorium, przed wykonaniem zlecenia, sprawdza przydatność dostarczonego materiału do wykonania oznaczeń.
4Active Centrum Diagnostyki Medycznej od ponad 13 lat zajmuje się diagnostyka związaną z układem trawiennym oraz immunologicznym. Wysoka jakość, rzetelność i kompleksowość dostarczanych usług jest naszym priorytetem.
Valida - Nietolerancja pokarmowa 59
- Najlepszy stosunek jakości do ceny w Polsce
- 59 pokarmów w 54 polach diagnostycznych
- Nowoczesna metoda Western Blot II generacji
- Pełne IgG1-4
- Szczegółowy wynik ilościowy
- Odbiór próbki krwi gratis
- Interpretacja badania i zalecenia dietetyczne
Food Print 80+
- Ponad 80 pokarmów
- Pełne IgG1-4
- Najnowsza technologia mikromacierzy
- Szczegółowy wynik ilościowy
- Przewodnik pacjenta gratis
- Odbiór próbki krwi gratis
- Interpretacja badania i zalecenia dietetyczne
Food Print 120+
- Ponad 120 pokarmów
- Pełne IgG1-4
- Najnowsza technologia mikromacierzy
- Szczegółowy wynik ilościowy
- Przewodnik pacjenta gratis
- Odbiór próbki krwi gratis
- Interpretacja badania i zalecenia dietetyczne
Food Print 160 Wege
- Ponad 160 produktów wegetariańskich
- Pełne IgG1-4
- Najnowsza technologia mikromacierzy
- Szczegółowy wynik ilościowy
- Przewodnik pacjenta gratis
- Odbiór próbki krwi gratis
- Interpretacja badania i zalecenia dietetyczne
Food Print 220+
- Ponad 220 pokarmów
- Pełne IgG1-4
- Najnowsza technologia mikromacierzy
- Szczegółowy wynik ilościowy
- Przewodnik pacjenta gratis
- Odbiór próbki krwi gratis
- Interpretacja badania i zalecenia dietetyczne
Food Detective 59
- 59 pokarmów w 46 grupach
- Pełne IgG1-4
- Wynik jakościowy
- Odbiór próbki krwi gratis