Diagnostyka nietolerancji pokarmowej IgG zależnej

Badania nietolerancji pokarmowej IgG zależnej

  • Masz dolegliwości, których przyczynę trudno zdiagnozować?
  • Cierpisz od lat, a lekarze usuwają tylko objawy Twoich problemów?
  • Może jedzenie, które spożywasz ma na Ciebie negatywny wpływ?

Długotrwałe dolegliwości o podłożu trudnym do zdiagnozowania, w tym choroby autoimmunologiczne, mogą mieć swoją przyczynę w nietolerancji pokarmowej IgG zależnej (nadwrażliwości pokarmowej typu III). Jest to niewłaściwa reakcja organizmu na składniki niektórych pokarmów. Pojawia się ona wtedy, gdy układ odpornościowy traktuje wybrane produkty żywnościowe jako zagrożenie i zaczyna przeciwko nim produkować przeciwciała klasy IgG.
Wykonanie testu na nietolerancję pokarmową pozwala wykazać, które produkty żywnościowe wywołują reakcję nadwrażliwości w organizmie. Wyeliminowanie z diety problematycznych składników wspomaga regenerację i odbudowę uszkodzonej śluzówki jelita. Twoje samopoczucie może się poprawić już po kilku dniach.

nietolerancja pokarmowa igg zależna badanie

Badania laboratoryjne nietolerancji pokarmowej bez wychodzenia z domu!

Diagnostyka nadwrażliwości pokarmowej pozwala określić, które produkty żywnościowe są problematyczne dla organizmu. Laboratoryjne testy serii Valida badają reakcję organizmu na 70 do ponad 235 produktów pokarmowych w klasie przeciwciał IgG1-4. Dają wynik ilościowy i są prowadzone najnowocześniejszą metodą Western Blot II generacji. Badania wykonywane są z kilku kropli krwi samodzielnie pobranych z palca i przesłanych do laboratorium w specjalnym zestawie transportowym.

Na podstawie otrzymanego wyniku należy przeprowadzić dietę eliminacyjną, która trwa od 3 do 6 lub nawet 12 miesięcy. Po tym czasie, jeżeli nie następuje nawrót objawów, wybrane pokarmy mogą być sporadycznie spożywane. Dieta eliminacyjna powinna być prowadzona pod opieką dietetyka, a gdy występują dolegliwości chorobowe, również lekarza prowadzącego.

Które badanie wybrać?

Dobór badania jest podyktowany zalecaniami dietetyka, lekarza lub innego specjalisty, który je zleca. W przypadku samodzielnego zakupu można kierować się następującymi kryteriami:

  • wyborem produktów, które się spożywa na co dzień. Lista pokarmów badanych w poszczególnych testach jest dostępna w zakładce „Specyfikacja”. Warto badać reakcje na produkty, które stanowią część diety – organizm jest w stanie wytworzyć przeciwciała tylko wtedy, gdy ma do czynienia z antygenem. Pokarmy, których nie spożywamy, mogą błędnie zostać zinterpretowane jako dozwolone.
  • możliwościami finansowymi – im więcej produktów badamy, tym koszt badania jest wyższy. W części testów poszczególne pokarmy są połączone w grupy produktów – dzięki temu test jest tańszy.

    Kto powinien wykonać badanie?

    Badanie nietolerancji pokarmowej IgG zależnej zaleca się wykonać w przypadku następujących dolegliwości i chorób:

    • astma
    • atopie
    • bezsenność
    • biegunki
    • bóle głowy
    • bóle stawów
    • celiakia
    • depresja
    • drażliwość
    • egzema
    • fibromialgia
    • hipoglikemia
    • lęk
    • migreny
    • moczenie nocne
    • nadaktywność u dzieci (ADHD)
    • nieżyt żołądka
    • problemy dermatologiczne
    • przybieranie na wadze
    • reumatoidalne zapalenie stawów
    • wrzodziejące zapalenie okrężnicy
    • wzdęcia
    • zapalenie skóry
    • zaparcia
    • zespół jelita drażliwego
    • złe wchłanianie  pokarmu
    • zmęczenie chroniczne

    Przeciwwskazania

    Nie zaleca się wykonywania badania:

    • w trakcie i bezpośrednio po kuracji lekami immunosupresyjnymi, sterydowymi oraz innymi, upośledzającymi działanie układu immunologicznego w zakresie reakcji typu III,
    • przy obniżonym ogólnym mianie przeciwciał IgG,
    • po terapii odczulania na alergię,
    • w trakcie lub po długotrwałej diecie lub eliminacji istotnych pokarmów (faktyczna reakcja na nie może nie być widoczna na teście).

    Materiał

    Badania wykonywane są z krwi pełnej, surowicy lub osocza. Pobrana próbka jest transportowana w specjalnym zestawie pobraniowym, zabezpieczającym ją przed fizycznym uszkodzeniem, przesyłką kurierską wliczoną w cenę badania.

    Metodyka badań

    Badanie Łączna liczba pokarmów Liczba pól diagnostycznych Wynik Metoda
    Valida – Nietolerancja pokarmowa 70 70 54 ilościowy/jakościowy Western Blot II gen.
    Valida – Nietolerancja pokarmowa 125 125 108 ilościowy/jakościowy Western Blot II gen.
    Valida – Nietolerancja pokarmowa 235 235 216 ilościowy/jakościowy Western Blot II gen.

    Lista badanych antygenów

    Składnik pokarmowy Valida 70 Valida 125 Valida 235
    Składnik pokarmowy Valida 70 Valida 125 Valida 235
    Produkty mleczne i jaja

    Grzyby shiitake + + +
    Beta-laktoglobulina +   +
    Jarmuż     +
    Białko jajka (kurze) + + +
    Kalafior     +
    Camembert     +
    Kalarepa   + +
    Ementaler     +
    Kapusta biała +   +
    Jogurt   + +
    Kapusta czerwona   + +
    Kazeina +   +
    Kapusta pekińska     +
    Kefir     +
    Kapusta włoska +   +
    Masło     +
    Karczoch   + +
    Mleko kozie + + +
    Koper włoski     +
    Mleko krowie + + +
    Pieprznik (kurka) + + +
    Mleko owcze + + +
    Maniok korzeń     +
    Mozzarella     +
    Marchewka + + +
    Ser kozi + + +
    Ogórek   + +
    Ser owczy + + +
    Oliwka   + +
    Ser topiony     +
    Papryka   + +
    Serek ziarnisty/wiejski     +
    Pieczarka + + +
    Twaróg     +
    Podgrzybek brunatny   + +
    Żółtko jajka (kurze) + + +
    Pomidor + + +
    Zboża zawierające gluten
    Por + + +
    Gluten + + +
    Roszponka   + +
    Mąka jęczmienna + + +
    Rukola     +
    Mąka orkiszowa + + +
    Rzodkiewka     +
    Mąka pszenna + + +
    Sałata lodowa   + +
    Mąka z pszenicy durum     +
    Sałata masłowa   + +
    Mąka żytnia + + +
    Seler   + +
    Otręby owsiane + + +
    Szalotka + + +
    Zboża bezglutenowe i alternatywne produkty
    Szczypiorek + + +
    Amarantus   + +
    Szparag   + +
    Komosa ryżowa   + +
    Szpinak   + +
    Kukurydza + + +
    Topinambur     +
    Mąka gryczana + + +
    Winorośl liść     +
    Proso + + +
    Ziemniak + + +
    Ryż + + +
    Ziemniak słodki + + +
    Rośliny strączkowe
    Owoce
    Bób     +
    Agrest     +
    Ciecierzyca   + +
    Ananas   + +
    Fasola biała + + +
    Arbuz   + +
    Fasola kidney + + +
    Awokado     +
    Fasola Mung     +
    Banan + + +
    Fasolka szparagowa + + +
    Brzoskwinia   + +
    Groch   + +
    Cytryna + + +
    Soczewica + + +
    Daktyl   + +
    Soja ziarno + + +
    Dzika róża owoc     +
    Ryby i owoce morza
    Figa +   +
    Anchois   + +
    Granat     +
    Dorada     +
    Grejpfrut   + +
    Dorsz + + +
    Gruszka   + +
    Homar     +
    Jabłko + + +
    Kalmar     +
    Jagoda     +
    Karmazyn     +
    Jagoda Goji     +
    Karp     +
    Jeżyna     +
    Kawior     +
    Kiwi + + +
    Krab     +
    Liczi     +
    Krewetka + + +
    Limonka     +
    Krewetka czerwona + + +
    Malina     +
    Łosoś + + +
    Mandarynka     +
    Makrela     +
    Mango     +
    Małż   + +
    Melon kantalupa     +
    Miecznik   + +
    Melon miodowy     +
    Okoń morski     +
    Morela   + +
    Ostryga     +
    Morwa biała     +
    Ośmiornica     +
    Nektarynka   + +
    Plamiak     +
    Papaja     +
    Pstrąg   + +
    Pomarańcza + + +
    Rak rzeczny   + +
    Porzeczka czarna     +
    Sardynka     +
    Porzeczka czerwona     +
    Sola   + +
    Rabarbar     +
    Spirulina spp.     +
    Rodzynka + + +
    Szczupak     +
    Śliwka   + +
    Śledź     +
    Truskawka   + +
    Tuńczyk + + +
    Winogrono ciemne + + +
    Turbot     +
    Winogrono jasne + + +
    Węgorz     +
    Wiśnia   + +
    Żabnica     +
    Żurawina     +
    Mięso
    Zioła i przyprawy
    Gęś     +
    Anyż     +
    Indyk   + +
    Bazylia   + +
    Jagnięcina   + +
    Chilli   + +
    Kaczka     +
    Chmiel     +
    Konina     +
    Chrzan   + +
    Kozina     +
    Curry     +
    Królik     +
    Cynamon   + +
    Kurczak + + +
    Czosnek + + +
    Perliczka     +
    Estragon     +
    Przepiórka     +
    Gałka muszkatołowa   + +
    Sarnina     +
    Gorczyca ziarno + + +
    Strusina     +
    Goździk     +
    Wieprzowina + + +
    Imbir     +
    Wołowina + + +
    Kapar     +
    Orzechy i nasiona
    Kmin rzymski     +
    Chia nasiona     +
    Kolendra     +
    Kasztan jadalny     +
    Koperek     +
    Kokos   + +
    Liść laurowy     +
    Konopie nasiona     +
    Lukrecja korzeń     +
    Mak   + +
    Majeranek     +
    Migdał + + +
    Mięta   + +
    Orzech brazylijski     +
    Mięta pieprzowa   + +
    Orzech kola     +
    Oregano   + +
    Orzech laskowy + + +
    Pieprz biały   + +
    Orzech makadamia     +
    Pieprz cayenne     +
    Orzech nerkowca   + +
    Pieprz czarny   + +
    Orzech włoski + + +
    Pietruszka   + +
    Orzeszki piniowe     +
    Rozmaryn   + +
    Orzeszki ziemne + + +
    Rumianek     +
    Pistacja   + +
    Szafran     +
    Sezam   + +
    Szałwia     +
    Siemię lniane + + +
    Tymianek   + +
    Słonecznik ziarna   + +
    Wanilia   + +
    Warzywa
    Różne
    Bakłażan + + +
    Agar-agar     +
    Bambus pędy     +
    Aloes     +
    Boczniak ostrygowaty + + +
    Drożdże piekarnicze + + +
    Borowik szlachetny   + +
    Drożdże piwne + + +
    Botwina     +
    Herbata czarna + + +
    Brokuł + + +
    Herbata zielona     +
    Brukselka     +
    Kakaowiec ziarno + + +
    Burak   + +
    Karob w proszku     +
    Cebula + + +
    Kawa + + +
    Cukinia   + +
    Krokoszowy olej     +
    Cykoria     +
    Miód + + +
    Dynia Hokkaido +   +
    Proszek do pieczenia     +
    Groszek cukrowy     +
    Rzepak nasiona     +

    Wynik badania

    Wynik badania zawiera tabelę z listą produktów pokarmowych oraz ilościowe oznaczenie stężenia przeciwciał dla każdego antygenu (lub grupy antygenów) dodatkowo podzielone na trzy zakresy: brak reakcji (<7,5 U/ml), umiarkowana reakcja (7,5-25,0 U/ml) oraz silna reakcja (>25,0 U/ml). Dodatkowo, w osobnej tabeli, przedstawiono wyłącznie antygeny, które wykazują reakcję umiarkowaną i silną. W wyniku umieszczono również zalecenia, co do postępowania po wykonaniu testu. Wynik wraz z opisem dostarczane są w postaci czytelnego dokumentu przesyłanego drogą mailową lub pocztą.

    Jak zakupić badanie?

    1. Badanie najlepiej kupić u dietetyka, lekarza lub innego Specjalisty, który dobierze właściwy pakiet i poprowadzi późniejszą terapię. Zapytaj o Specjalistę poprzez formularz na stronie.
    2. Badanie możesz również zakupić samodzielnie poprzez nasz sklep internetowy. Jeżeli potrzebujesz pomocy w wyborze badania możesz się z nami skonsultować telefonicznie lub mailowo. Po złożeniu i opłaceniu zamówienia prześlemy na wskazany adres zestaw pobraniowy, instrukcję pobrania i przesłania próbek oraz kopertę wraz listem przewozowym pozwalającą nadać materiał na nasz koszt.
    3. Zakupiony zestaw ma długą datę ważności, więc próbki można pobrać w dogodnym terminie.

    Jak się przygotować do badań?

    Zanim przystąpisz do wykonania badania, zapoznaj się z instrukcjami dołączonymi do zestawu.

    Przed wykonaniem badania nie wykluczaj żadnych pokarmów z diety, ponieważ organizm nie wytworzy odpowiedniej ilości przeciwciał i wynik testu może być zafałszowany.

    Nie należy odstawiać leków ani suplementów – w przypadku zażywania leków immunosupresyjnych (np. sterydów doustnych) zaleca się wykonanie badania po zakończeniu terapii.

    Kiedy pobierać próbki?

    Krew można pobrać o dowolnej porze dnia – nie jest wymagane bycie na czczo. Przynajmniej kilka godzin wcześniej zadbaj o właściwe nawodnienie (wypij przynajmniej 2 szklanki wody).

    Jak pobrać próbkę?

    Procedura pobrania próbki może się nieco różnić w zależności od wariantu badania. Wszystkie kroki są dokładnie opisane w instrukcji dołączonej do każdego zestawu pobraniowego.

    1. Umyj ręce w ciepłej wodzie, co zmiękczy skórę i poprawi przepływ krwi.
    2. Wyjmij z dużej probówki małą probówkę Microvette i zdejmij z niej białą nakrętkę.
    3. Wybierz palec, z którego chcesz pobrać krew i oczyść go gazikiem dezynfekcyjnym. Poczekaj chwilę, aż palec będzie suchy.
    4. Zdejmij osłonkę z lancetu.
    5. Przyłóż czerwony koniec lancetu do boku opuszki palca i naciśnij go delikatnie, aż usłyszysz kliknięcie. Poczujesz niewielkie ukłucie w trakcie przebicia skóry.
    6. Ostrożnie pomasuj palec w kierunku ukłucia, aby uzyskać kroplę krwi.
    7. Przeciągnij delikatnie przekłutym palcem po obrzeżu probówki, tak, aby krew spłynęła do środka. Powtarzaj tę czynność, dopóki nie wypełnisz probówki do poziomu opisanego w instrukcji.
      Jeśli ilość krwi będzie niewystarczająca, pobierz krew za pomocą drugiego lancetu z innego palca (powtórz wszystkie powyższe czynności).
    8. Po pobraniu próbki nałóż korek na probówkę i dociśnij, aby się zatrzasnął.
    9. Włóż małą probówkę Microvette z powrotem do dużej probówki i dokładnie zakręć jej korek.

    Zużyty lancet należy zabezpieczyć i wyrzucić do odpadów medycznych (np. do specjalnych pojemników w aptece).

    Zamiast krwi z palca można pobrać krew żylną. W tym celu udaj się do punktu pobrań wybranego laboratorium lub sieci diagnostycznej i poproś o pobranie krwi „na skrzep” (minimum 500 µl).

    Jak przygotować próbkę do wysyłki?

    1. Wpisz swoje dane (imię i nazwisko) na naklejce na dużej probówce.
    2. Wypełnij załączone Zlecenia Badania danymi osobowymi (imię, nazwisko, PESEL, adres do korespondencji, telefon, adres e-mail).
    3. Wpisz datę i godzinę pobrania próbki.
    4. Nie zapomnij podpisać zgody na przetwarzanie danych osobowych do celów diagnostycznych.
    5. Włóż do plastikowego pudełka Zlecenie Badania oraz dużą probówkę ochronną z umieszczoną małą probówką Microvette z pobraną próbką krwi.
    6. Do czasu wysłania zestaw przechowuj w lodówce.

    Jak wysłać próbki kurierem?

    1. Zamów kuriera wg instrukcji dołączonej do zestawu lub wygeneruj kod zwrotu do Paczkomatu.
    2. Włóż przygotowane pudełko z probówką do koperty i zaklej ją. Naklej list przewozowy na kopertę, jeżeli został dostarczony z zestawem lub opisz kodem zwrotu.
    3. Przekaż kurierowi przesyłkę lub nadaj ją w Paczkomacie.

    Jak dostarczyć próbki do badań osobiście?

    Próbki można dostarczyć również osobiście do:

    • Specjalisty lub ośrodka, w którym zakupiono badanie (jeżeli tak wskazano w zaleceniu),
    • siedziby 4Active Centrum Diagnostyki Medycznej ul. Woronicza 12 w Krakowie, od poniedziałku do czwartku w godz. 9:00-15:30 lub w piątek w godz. 9:00-13:00.

    Pamiętaj, aby próbkę dostarczyć maksymalnie w ciągu 48h od pobrania.

    Kiedy i jak otrzymam wynik?

    Wynik i zalecenia dietetyczne wysyłane są w pliku pdf na adres e-mail wskazany w Zleceniu Badania. Jeżeli badanie zostało zlecone przez Specjalistę, to wynik zostanie wysłany do niego.

    Wynik może być wysłany pocztą w formie drukowanej na życzenie Pacjenta.

    Czas oczekiwania na wynik wynosi 10 dni roboczych, licząc od czasu dostarczenia próbki.

     

    Czym jest nietolerancja pokarmowa?

    Długotrwałe choroby, o podłożu trudnym do zdiagnozowania, mogą mieć swoją przyczynę w nietolerancji pokarmowej. Jest ona niewłaściwą reakcją organizmu na składniki pewnych pokarmów, co samo w sobie może objawiać się na wiele sposobów. Niektórzy będą mieć tylko jeden objaw, np. ostre bóle głowy, podczas gdy u innych objawi się to zespołem jelita drażliwego, migrenami, problemami skórnymi czy niedomaganiami układu oddechowego. Symptomy występowania nietolerancji pokarmowej występują po kliku godzinach lub nawet kilku dniach od spożycia wybranych produktów i mogą trwać tygodniami. Zupełnie inaczej niż w przypadku alergii pokarmowej, kiedy objawy często są widoczne natychmiast po kontakcie z alergenem.

    Nietolerancja pokarmowa charakteryzuje zwiększoną ilością przeciwciał typu IgG produkowanych we krwi przeciwko problematycznym pokarmom. Ocenia się że problem dotyczy nawet 45% populacji. Część pacjentów posiadających zdiagnozowaną nietolerancję pokarmową, po odstawieniu problematycznych pokarmów, odnotowuje pozbycie się objawów, które doświadczała praktycznie przez całe dotychczasowe życie. Odstawienie najczęściej trwa 3 miesiące, a po tym okresie problematyczne pokarmy mogą być spożywane sporadycznie bez negatywnych konsekwencji.

    Nie stwierdzono, aby nietolerancje bezpośrednio zagrażały życiu. Nie należy ich jednak ignorować, bo mogą znacząco wpłynąć na zdolność do prowadzenia normalnego, zdrowego trybu życia.

    Alergia pokarmowa to nie to samo co nietolerancja pokarmowa

    Obydwa terminy są często mylone. Przy standardowej alergii pokarmowej (jak alergia na orzeszki ziemne, czy skorupiaki) po spożyciu określonego pokarmu występuje zazwyczaj ostra i natychmiastowa reakcja układu immunologicznego. Objawy nietolerancji pokarmowej są rozłożone w czasie i mają miejsce od kilku godzin do kilku dni od spożycia pokarmu. W przeciwieństwie do nietolerancji, alergie pokarmowe diagnozuje się u relatywnie niewielu pacjentów.

    Jak zbadać nietolerancję pokarmową i co zrobić z wynikiem?

    Diagnostyka nadwrażliwości pokarmowej pozwala określić problematyczne pokarmy. Laboratoryjne testy serii Food Print badają reakcję organizmu na 80 do ponad 220 produktów pokarmowych w klasie przeciwciał IgG1-4. Badania wykonywane są z kropli krwi samodzielnie pobranej z palca i przesłanej do laboratorium w specjalnym zestawie transportowym. Testy Food Detective pozwalają na półilościowe oznaczenie nietolerancji na 59 produktów i wykonywane są w laboratorium lub u specjalisty (ośrodek zdrowia, dietetyk, lekarz).

    Na podstawie otrzymanego wyniku należy przeprowadzić dietę eliminacyjną, która trwa od 3 do 6 miesięcy. Po tym czasie, jeżeli nie następuje nawrót objawów, wybrane pokarmy mogą być sporadycznie spożywane. Dieta eliminacyjna powinna być prowadzona pod opieką dietetyka, a gdy występują dolegliwości chorobowe lub prowadzone jest leczenie, również pod opieką lekarza prowadzącego.

    Wszystkie badania wysyłkowe oferowane przez 4Active Centrum Diagnostyki Medycznej wykonywane są w niewielkich, specjalistycznych laboratoriach diagnostycznych. Ośrodki te od lat ukierunkowują się na diagnostykę mikrobiologiczną, parazytologię oraz badania nadwrażliwości pokarmowych. Pracownicy laboratoriów posiadają stosowne kwalifikacje, tytuły naukowe i zaplecze w postaci licznych publikacji. Diagności używają sprzętu renomowanych marek, działając według standardów PN-EN ISO 9001: 2008, PN-EN ISO-IEC 17025:2005 i zasad Dobrej Praktyki Laboratoryjnej. Laboratoria poddawane są cyklicznie międzynarodowym kontrolom jakości. Współpraca z kilkoma specjalistycznymi laboratoriami gwarantuje wysoki poziom wiedzy naukowej kadry diagnostycznej, a przez to wiarygodność i rzetelność wyników. Pozwala też wykonywać skomplikowane badania z tzw. jednego pobrania – przesłane próbki są rozdzielane do odpowiednich laboratoriów, a kompleksowy wynik i opis są opracowywane na podstawie danych otrzymanych z wszystkich ośrodków.
    Każda przesłana próbka jest w czasie transportu zabezpieczona zgodnie z normami wymaganymi dla danego badania, a samo laboratorium, przed wykonaniem zlecenia, sprawdza przydatność dostarczonego materiału do wykonania oznaczeń.

    4Active Centrum Diagnostyki Medycznej od ponad 15 lat zajmuje się diagnostyka związaną z układem trawiennym oraz immunologicznym. Wysoka jakość, rzetelność i kompleksowość dostarczanych usług jest naszym priorytetem.

    Valida - Nietolerancja pokarmowa 125

    Cena: 890
    • Najlepszy stosunek jakości do ceny w Polsce
    • 125 pokarmów w 108 polach diagnostycznych
    • Nowoczesna metoda Western Blot II generacji
    • Pełne IgG1-4
    • Szczegółowy wynik ilościowy
    • Odbiór próbki krwi gratis
    • Interpretacja badania i zalecenia dietetyczne

    Valida - Nietolerancja pokarmowa 235

    Cena: 1490
    • Najlepszy stosunek jakości do ceny w Polsce
    • 235 pokarmów w 216 polach diagnostycznych
    • Nowoczesna metoda Western Blot II generacji
    • Pełne IgG1-4
    • Szczegółowy wynik ilościowy
    • Odbiór próbki krwi gratis
    • Interpretacja badania i zalecenia dietetyczne